Duathlon Longue Distance - Douai - 22 april 2012 (10-85-10)
Zes maanden geleden stond al vast dat Douai het hoofddoel van mijn voorjaar zou worden. De redenen daarvoor waren niet ver te zoeken: eén van de weinige Long Distance Duatlons in de 'omgeving' én - vooral dit - een fietsparcours dat speciaal voor mij aangelegd leek te zijn, ook al had ik er nog nooit op gereden.
Alle trainingen van de voorbije maanden - zorgvuldig uitgestippeld door Jesse, die hoe dan ook een pluim verdient - stonden dan ook in het teken van deze wedstrijd. Niet alleen mijn sterke punten - duurvermogen en tijdrijden - probeerden we aan te scherpen, er moest ook aan mijn zwakke punten gewerkt worden. En dat was niet altijd even eenvoudig. In eerste instantie was er mijn beperkte basis als loper. Ten tweede was er door mijn jarenlange opeenstapeling van extreme (fiets)tochten door de bergen een chronisch gebrek aan snelheid ontstaan. En ten slotte was er nog eens het probleem dat mijn lichaam - namelijk rug- en buikspieren - de laatste wissel in een duatlon niet goed verteerde. In de winter wisselden lange, trage duurlopen zich bijgevolg af met aerobe intervaltrainingen. Onder mijn verzuringsgrens dus, specifiek in functie van de langere duatlons.
Na een meer dan degelijk seizoensdebuut kende ik een kleine terugval in maart: fysiek (met een licht ijzertekort), maar vooral mentaal. Mijn derde winterduatlon (Putte) was een serieuze tegenvaller en vooral, ik had het na die wedstrijd enorm moeilijk om te aanvaarden dat er ook duatlons bestonden waarin ik geen poot vooruitkwam. Drie weken later - intussen had ik weer een heel goed gevoel op training - werd ook de opener van het wegseizoen in Geluwe er eentje om snel te vergeten. Ik werd van het kastje naar de muur gelopen en door het hoge draftinggehalte in Vlaanderen kon ik belachelijk weinig plaatsen goed maken op de fiets.
De ommekeer kwam er op de stage tijdens de paasvakantie in het Zuid-Franse Gordes, een ideale trainingsstreek ingeklemd tussen Ventoux en Lubéron. Niet alleen de sfeer was er uitstekend, ook de trainingen verliepen vlotter dan ... vlot. In die mate zelfs dat ik op de laatste dag van de stage - tijdens een koppeltraining door de Provençaalse heuvels - mijn beste benen terugvond. Ook de week erna bleef mijn lichaam ondanks het vaak gure Belgische weer de trainingen goed verteren en kon ik met vertrouwen uitkijken naar Douai, het eerste echte doel van 2012.
De laatste dagen voor de wedstrijd verliepen spijtig genoeg niet ideaal, al had ik dat vooraf ingecalculeerd. Zaterdag was er infodag op de school waar ik werk, met als gevolg dat ik vrijdagavond én zaterdag geen enkel rustig moment meer kende. De ideale fysieke voorbereiding was het niet, maar blijkbaar ondervond ik er weinig last van. En: het grote voordeel was dat ik geen tijd had om veel aan de wedstrijd te denken. Elk nadeel heeft zijn voordeel zeker?
De wedstrijd zelf dan. Ik vertrok al vroeg met de auto richting Douai om het fietsparcours met de auto te verkennen. Echt moeilijk was dat niet, aangezien we eerst richting Mons-en-Pévèle reden en dan - op uitzondering van een tweetal kilometer - parallel via dezelfde weg terug richting Expo van Douai moesten. Redelijk veel rotondes op het parcours, maar daarnaast vooral lange rechte stukken met halverwege een trappenklim in twee delen naar 'Pevelenberg', gekend uit Parijs-Roubaix. Onderweg veel wind, waarvan het eerste deel in de rug en het tweede pal op de neus. Het stond vast dat het een veeleisende en afmattende tijdrit van 85 km (3 ronden) zou worden.
Het loopparcours, uitgetekend rond het Expocenter, moest niet veel onderdoen voor zijn fietsbroer: hoofdzakelijk offroad, met halverwege de vijf kilometer lange toer een bosachtig en bochtig gedeelte. En als extra factor nog twee beklimmingen, waarvan één steile trappenklim die vooral tijdens de tweede run zwaar zou doorwegen bij deze jongen.
Iets na elf uur trokken we met zo'n 250 deelnemers op pad voor een lange uitputtingsslag. Aangezien Douai dit jaar ook organisator was van de regionale kampioenschappen van Nord-Pas-de-Calais en als selectiewedstrijd voor de nakende Franse kampioenschappen Long Distance diende, stonden heel wat sterke duatleten aan de start. Ook Belgisch en vice-Europees kampioen Wim De Cort was naar Douai afgezakt om zich helemaal klaar te stomen voor het EK van komende week in Nederland. Andere Belgen aan de start waren onder meer Sam Gydé (29ste en beste niet-prof in de Ironman van Hawaii 2011 + 9de Ironman Lanzarote), Dries Ampe (12de in Douai 2011, Hawaii-deelnemer 2012), de voor mij onbekende maar veelbelovende leeftijdsgenoot Raphaël Amato (Le Bizet), Ironman-specialist Rudy Depret (Chimay), enz.
De start was niet al te voortvarend. Ik vond vlug mijn eigen ritme en probeerde vooral in de stroken met forse tegenwind in het spoor van een andere deelnemer te lopen. Dat had tot gevolg dat ik halverwege de eerste run doorkwam in 18 minuten, zonder te forceren In de tweede loopronde kon ik mijn wagonnetje aanpikken bij een interessante groep van een 10-tal lopers. Uiteindelijk kwam ik na net geen 37 minuten de eerste wissel in, weliswaar pas tussen de 60ste en 65ste plaats, maar toch 'slechts' 5'49" na koploper De Cort.
Eenmaal op de fiets - mijn eerste wedstrijd met de P2 en mijn vol achterwiel van Kuiper (Sprintech) - had ik meteen het goede gevoel te pakken. Na 10 km (meewind) lag mijn gemiddelde boven de 45 km/u en had ik al een groot gedeelte van de tegenstand ingehaald en achtergelaten. Na één fietsronde bleek ik in 15de positie te liggen. Van onder andere Jérémy Boulogne - toch geen kleine jongen - was dan al lang geen sprake meer.
Het grote voordeel aan het fietsparcours in Douai is dat je voortdurend je eigen positie en de tijdsverschillen met je tegenstrevers kunt opmeten. Bij aanvang van de eerste keer Pevelenberg klokte ik af op 5'00" van De Cort. Bij het begin van de tweede fietsronde was die achterstand geslonken tot 3'45".
Vanaf die tweede fietsronde werd alles een stuk complexer, aangezien de sterkste fietsers nu stilaan allemaal vooraan reden. Toch kon ik - zonder over mijn eigen limieten te gaan - blijven opschuiven. Net voor aanvang van de tweede beklimming van Mons-en-Pévèle was Chambelland - ook al geen kleine garnaal, alleen spijtig dat ook hij in mijn wiel probeerde te stayeren - een vogel voor de kat en lag ik in 11de positie. Enkele honderden meters voor me reden zes man samen (met de Belgen Amato en Gydé), maar naar mijn goesting vertoefden die iets te naarstig in elkaars buurt. Van de commissarissen was echter geen spoor, met als gevolg dat het voor mij niet eenvoudig was om die mannen in te halen en achter te laten. Net voor de derde en laatste fietsronde gebeurde het dan toch en lag ik meteen in 5de positie.
Intussen had de Fransman Victor Debil-Caux de leiding overgenomen van De Cort en reden Antoine Vaillant en nog iemand anders samen op de derde plaats. Vaillant liet op de eerste hellende stroken richting Pevelenberg - felle regenbui! - zijn gezel in de steek en reed nog 20 kilometer enkele honderden meters voor me uit. Ik kon nog opschuiven naar een vierde plaats en na de tweede wissel begon ik zowaar in het spoor van de derde aan de slotrun over nogmaals 10 km.
Ik reed bovendien de sterkste fietstijd voor Vaillant (op 1'29"), Debil-Caux (op 2'20"), Vanhalwyn (op 3'36"), Stéphane Lebon (op 3'46"), Gydé (op 4'03") en De Cort (op 4'44"). Toch iets om trots op te zijn, want ik haalde op dit veeleisende parcours met wind, hellingen, rotondes, autoverkeer en nog wat regen een gemiddelde van 40 km/u.
Ik begon moeizaam aan mijn tweede run en mijn bonus van een goeie minuut op vier achtervolgers (Gyde, Lebon, Amato en Vanhalwyn) slonk zienderogen. Terwijl ik Vaillant meter voor meter van me zag weglopen, werd ik ingehaald en meteen achtergelaten door Gyde en Amato, op korte afstand gevolgd door een Lebon. Gelukkig kwam Vanhalwyn geen meter dichter. Integendeel, ik kon hem nog wat extra seconden aansmeren. Hij zou geen rol van betekenis meer spelen en uiteindelijk stranden op een 9de plaats. Na het traditionele (rug)dipje kwam ik er stilaan door en bleef ik kilometers lang op een 20-tal meter hangen van Gydé, die last had van pijn in zijn middenrif en een terugval kende. Intussen hadden de hemelsluizen zich volledig open gezet en begon het loopparcours meer op een modderpoel te lijken.
In het bochtige, heuvelachtige gedeelte tussen kilometer 7 en 8 raakte ik Gydés spoor kwijt en kon ik - ondanks een betere tweede loopronde waarin ik 30" sneller liep - niet meer opschuiven naar de 6de plaats. Meer zelfs, ik verloor uiteindelijk nog bijna anderhalve minuut op Gydé. Ik finishte moegestreden maar ontzettend tevreden na 3u28'35".
De uitslag leert mij dat de tweede run best nog meeviel met een 32ste tijd in 40'30". Het verval was niet groot en op uitzondering van De Cort verloor ik geen extra tijd meer op mijn rivalen in vergelijking met de eerste run. Integendeel zelfs, in de tweede run moest ik slechts 3'40" toegeven op de tweede beste loper.
Wim De Cort kon dankzij een ijzersterke tweede run nog naar de zege lopen. Debil-Caux en Amato vervolledigden het podium. Ikzelf eindigde ook 3de in mijn Age Group. Maar van prijzen, daar was in Douai geen sprake was. Duatlonland boven...
Uitslag:
1. Wim De Cort / BEL (3.21.22)
Belgisch kampioen Long Distance 2011 / Vice-Europees kampioen LD 2011
2. Victor Debil-Caux (3.23.57)
4de Douai 2011 / 38ste Ironman Wales 2011 / 1ste triatlon Halluin
3. Raphaël Amato / BEL (3.26.01)
Tweede duatlon na Geluwe / vroeger vooral triatlon
4. Stéphane Lebon (3.26.08)
7x Ironman Embrun / Ironman Frankfurt 2010 (9u32) / Ironman Hawaii 2010 (9u58) / 13de Ironman Vichy 2011 / programma 2012: Lanzarote/Hawaii
5. Antoine Vaillant (3.26.24)
Ironman Hawaii 2009 / Ironman Nice 2011 / Ironman Embrun 2011
6. Sam Gydé / BEL (3.27.12)
29ste Ironman Hawaii 2011 (WK Age Group M35-39 in 8u50) / 5de BK LD Eupen 2011 / 9de Ironman Lanzarote 2011 / 21ste Ironman Florida 2010 (8u59) / 21ste Ironman Canada (9u17) / 99ste Ironman Hawaii 2010 (9u29) / 36ste Ironman Frankfurt 2009 (9u06) / 55ste Ironman Klagenfurt 2008 (9u04) / debuut Ironman Klagenfurt 2007 (9u29)
7. Tom Vandenbussche / BEL (3.28.35)
8. Cyril Chambelland (3.29.51)
1ste Duatlon LD Île-de-Réunion 2011 / 1ste wintertriatlon Avion 2012 / Frans kampioen Run & Bike / meerdere overwinningen en ereplaatsen in du- en triatlons
9. Dimitri Vanhalwyn (3.30.15)
17de Douai 2010 / 11de Douai 2011 / 48ste Ironman Antwerpen 70.3 2011 / Ironman Embrun 2011 / Ironman France 70.3 2011 / Frans kampioen duatlon bij SEN4
10. Christophe Domain (3.32.39)
Ironman Hawaii 2011 (10u18) / WK Ironman 70.3 Las Vegas 2011 / Ironman Lanzarote 2011 (10u18) / Ironman Embrun 2010 /
11. Julien Cogne (3.32.57)
debuut Ironman Nice 2010 (9u49) / Ironman Frankfurt 2011 (9u33; op 3 minuten van Hawaii-slot gestrand) / programma 2012: Embrun/kwalificatie Hawaii
12. Vincent Matton (3.34.01)
9de duatlon Chimay 2012 / 3de Ironman Cambrai 2009 / sterke loper
13. Benoit Baulain (3.35.03)
afkomstig uit Nieuw-Caledonië / competitiedebuut in september 2011 in 1/2 Ironman Gérardmer (44ste in 5u11) / programma 2012: Ironman Nice/kwalificatie Hawaii
14. Michel Lelievre (3.35.18)
EK Ironman 70.3 2011 / Ironman Las Vegas 70.3 2011
15. Grégory Candelle (3.35.43)
9de duatlon Aniche 2012 / veel ereplaatsen in duatlons
16. Bart Huybrechts / BEL (3.37.40)
8ste duatlon Loenhout 2011 (waar ik 11de werd) / 18de duatlon Viersel 2011 / Hel van Kasterlee 2010 / 1ste winterduatlon Reusel (short distance)
17. Stéphane Cottereau (3.38.02)
Triatleet op middellange afstand
18. Norbert Lamy (3.38.07)
22ste Douai 2010 / 6de Frans kampioenschap LD triatlon 2006 veteranen / Ironman Hawaii 2006 (9u36) / 1ste Ironman Cublize/Rhône 2006 / 2de Ironman Cambrai 2009 / Ironman France 2005 (9u59) / Ironman France 2007 (9u41) / Ironman France 2008 (9u38)
19. Rudy Depret / BEL (3.39.09)
7de Douai 2010 / 13de Douai 2011 / Ironman Hawaii 2005 (9u30) / Ironman Klagenfurt 2007 (9u24) / Ironman Lanzarote 2008 (9u47) / Ironman Hawaii 2008 (9u37) / Ironman France-Nice 2009 (9u37) / Ironman France-Nice 2010 (9u25) / Ironman Zürich 2011 (9u23) / Ironman Hawaii 2011 (9u29)
20. Dries Ampe / BEL (3.40.52)
40ste Ironman Wales 2011 (3de M40-44) / 3de Ironman Cambrai 2011 / 12de Douai 2011 / 8ste Ironman Neerpelt 2009 / Ironman Lanzarote 2008 & 2010 / 25ste Hel van Kasterlee 2006 / programma 2012: Ironman Hawaii
DNF Xavier Vanacker (8ste in 2010 & 2011)
DNF Allan Sannier (6de in 2011) (platgereden toen hij samen met Debil-Cauhttp://www.blogger.com/img/blank.gifx op kop reed)
DNF Franck Masson (9de in 2010)
DNF Jérémy Boulogne (veelwinnaar, in Belgische wedstrijden absolute top)
Meer info op:
http://www.3athlon.be/index.php/artikels/nieuws/3662-wim-de-cort-zonder-zorgen-in-douai
Volledige uitslag:
http://francois.debroucke.free.fr/inscriptions/2012/20120422r_dua-douai.pdf
Dank aan allen die mij de voorbije weken en maanden op één of andere manier gesteund en/of geholpen hebben.
Volgende wedstrijd: MTB-duatlon in Ciney.
Tom
Werkers worden inderdaad beloond! :)
BeantwoordenVerwijderenIk herhaal: sterk! En verdiend!
Leuk verslagje! Veel succes tijdens je volgende wedstrijden! Sam
BeantwoordenVerwijderensterke prestatie man !
BeantwoordenVerwijderen