maandag 4 juni 2012

Duatlon Rijkevorsel

Zaterdag trok ik naar de Noorderkempen voor de avondduatlon in Rijkevorsel, naar jaarlijkse traditie het eerste weekend van juni aan de voetbalterreinen van voormalig tweedeklasser KFC Zwarte Leeuw. Geen onbekend terrein voor mij, aangezien ik bij mijn grootouders uit Achtel bij Rijkevorsel een deel van mijn jeugdvakanties doorbracht. Bovendien was het hier al mijn derde deelname en kende zowel het loop- als fietsparcours geen geheimen meer voor mij.

In 2010 was ik - toen pas mijn tweede wegduatlon ooit - als 13de geëindigd in een tijd van 57'29". Vorig jaar werd ik 15de op een sterker deelnemersveld en dat in 57'18". Telkens waren de weersomstandigheden ideaal en ook nu was dat het geval. Het was dan wel iets frisser (18 à 19°) dan de voorbije twee edities, maar voor de rest kregen we alweer dezelfde windrichting en -snelheid te verduren. Ook het parcours was hetzelfde gebleven. Eerst een loopparcours van 2200m (2 rondes) door de buitenwijken van Rijkevorsel, gevolgd door een bochtig fietsparcours van 7,3 km (3 rondes met elke ronde 11 bochten), om als afsluiter nog eens hetzelfde looprondje (1 ronde) af te haspelen.


Door het BK stayerduatlon dat eveneens dit weekend georganiseerd werd, ging ik ervan uit dat er minder sterke deelnemers aan de start zouden verschijnen en een mooie ereplaats zeker mogelijk was. Bij de inschrijvingen nam ik vlug de voorlopige startlijst door en zag ik toch heel wat gekende namen staan. Vooral die van Geert Lauryssen sprong in het oog. Bij mij stond de atleet van Marc Herremans vooral gekend als een echte specialist van winterduatlons - afgelopen winter won hij er een stuk of vijf - maar ook op de weg en als triatleet is hij Belgische top waard. Zo werd hij drie weken geleden 23ste (3de Age Group 30-34) in de 70.3 Ironman van Mallorca, slechts een minuutje of vijf na Timothy Van Houtem (16de) en zelfs vier minuten sneller dan Raphael Amato (29ste), die mij eind april in de Long Distance Duatlon van Douai nog net voorafging. Voorts was er in Rijkevorsel ook de aanwezigheid van Jan De Henau (onlangs nog 2de in de triatlon van Geel), Ward Volkaerts (afgelopen winter 3de op BK winterduatlon voor studenten, vier weken geleden winnaar van de duatlon in St-Georges-sur-Meuse en een sterke tijdrijder, getuige zijn 6de plaats in de Non Drafting Duatlon van Viersel vorige zomer), Paul Van Riel (door zijn palmares en ervaring een man om altijd in de gaten te houden), Wim Van Looveren (specialist van winterduatlons) en Bart Vleugels (die door omstandigheden de voorbije maanden niet veel op de fiets had gezeten). Ondanks alles achtte ik me niet kansloos om héél sterk voor de dag te komen, gezien het wolkje waar ik nu al meer dan een maand op drijf.




Veel onervaren wedstrijdduatleten aan de start, met als gevolg een verschroeiende start. Ik koos mijn eigen tempo dat rond de 3'30" à 3'35" / km lag. Na één looptoer (7'20") had ik al enkele vlugge starters opgeraapt en ook in de tweede ronde kon ik blijven opschuiven, zonder tot het uiterste te gaan. Na 14'59" kwam ik de eerste wisselzone ingelopen, in het spoor van o.a. Paul Van Riel. Ook Bart Vleugels liep maar een tiental seconden voor me uit. Op dat moment was ik ongeveer 10de solo.

Na een matige wissel - rekker van rechterschoen gesprongen! - had ik meteen het juiste tijdritritme te pakken en kon ik aan mijn traditionele inhaalrace beginnen. Al vlug had ik een groepje met Vleugels, Van Riel en co te pakken. Zaak was om er meteen korte metten mee te maken, aangezien er in deze duatlon gestayerd mocht worden. Dat lukte wonderwel. Eén versnelling volstond om hen af te schudden, waarna ik op jacht ging naar het volgende groepje. Intussen was ik opgeschoven naar een vijfde plaats bij de solo's met daartussen ook nog een zevental fietsers van de duo-duatlon.


Op het einde van de eerste fietsronde kwam ik aansluiten bij een volgend groepje van vier, waarbij één solo-deelnemer. Ik voelde meteen dat ik de sterkste van de vier was, maar dat het anderzijds ook niet veel zin had om hen er proberen af te rijden. Zaak was om een zo hoog mogelijk tempo te blijven ontwikkelen, in de hoop naar de drie eersten toe te rijden. Dat lukte aardig, want halverwege de tweede ronde zag ik dat de enige solo-duatleet in mijn groepje had moeten loslaten en dat ik alleen nog drie duo's bij me had. Die probeerden zo goed en zo kwaad als mogelijk hun deel van het werk te doen, al merkte ik vlug dat het tempo telkens wat lager kwam te liggen. Op 80% van de stroken nam ik dan maar zelf het heft in handen, alleen in de slotkilometers probeerde ik me nog wat te sparen voor de tweede run. Intussen zagen we het voor de derde plaats rijdende groepje voor ons uit rijden met daarbij één solo, Volkaerts. De twee koplopers, de ploegmaten Lauryssen en De Henau, hadden het geluk dat ze een sterke duo-fietser in de figuur van Bart Joosen bij zich hadden, waardoor het voor mij onmogelijk was om helemaal terug te keren. Uiteindelijk ging ik de wissel in met een achterstand van een minuutje op de kop van de wedstrijd.

Joosen trekt kop voor Lauryssen en De Henau.

Na een goede wissel begon ik in vierde positie én met een veilige marge op mijn achtervolgers aan de 2de run over 2200 meter. Ik kon gelukkig een goed tempo ontwikkelen, kende even een kleine terugval in het bochtige gedeelte halverwege, maar kon op karakter - en blijkbaar toch ook op conditie - een stevige slotkilometer van 3'30" uit de benen schudden. Volledig kapot kwam ik over de streep gestrompeld in een eindtijd van 54'41". Vergelijken met andere edities klinkt dan misschien zinloos, feit is wel dat ik met mijn eindtijd van dit jaar in de vorige editie tweede was geëindigd. Of toch op zijn minst had meegedaan voor de knikkers. Hoe dan ook is een evolutie van 2'38" in een sprintduatlon alleszins opmerkelijk.



Mijn 'grafiek' van de wedstrijd:


Even ook een vergelijking van mijn loop- en fietstijden met mijn vorige deelnames in Rijkevorsel:

Conclusies
1) In 2010 waren mijn wissels duidelijk dramatisch. (Ik liep toen nog - onervaren als duatleet - met veters...)
2) Een duidelijke evolutie in 2012.


RUN 1
(4,2km)
(gem)
FIETS
(22km)
(gem)
RUN 2
(2,1km)
(gem)
WISSELS
EINDTIJD
2010
15.45
16,0
31.45
41,5
08.15
15,3
01.44
57.29
2011
15.59
15,7
31.56
41,3
08.01
15,7
01.22
57.18
2012
15.01
16,8
30.50
43,0
07.29
16,8
01.20
54.41

Uitslag: (73 solo-deelnemers)

1. Geert Lauryssen (Brecht)                        +/- 52.50
2. Jan De Henau (Berchem)
3. Ward Volkaerts (Duffel)
4. Tom Vandenbussche (Assebroek)          +/- 54.40
5. Ruben Neyens (Tessenderlo)
6. Bart Vrijsen (Leuven)
7. Tom Frederickx (Balen)
8. Paul Van Riel (Loenhout)
9. Bart Vleugels (Itegem)
10. Sven Cami (Oostmalle)

Meer (en betere) foto's volgen nog vanuit de organisatie!

Volgende afspraak komende zaterdag: individuele én koppeltijdrit van Oostkamp, waar ik vorig jaar twee keer vrede moest nemen met de dichtste ereplaats.

Tom

Geen opmerkingen:

Een reactie posten